A kéz egyike az emberi testrészeknek, ahol a különböző információk felhalmozódnak, ezért a különféle – normális és abnormális – információk azonosíthatók rajta.

A kéz tükrözi a személyiséget, a sorsot, az egészségi és lelki állapotot, a lélek fejlődésének mozzanatait, a szervezet hőháztartását, a személyiségi jegyeket és fontos érzékszerv is.

A belső szervek kóros reakciói, a testrészek zavarai tükröződnek a kéz egyes energiapontjain. Betegségekről tudósítanak a kézen a foltok, a feszült régiók, az elszíneződések és a túlérzékeny pontok. A nyomásra érzékeny pontok a leggyakoribb megnyilvánulásai a kóros folyamatoknak.

A pont megtalálásával pontosan betájolható a meridián (és annak energetikai zavara, amely kialakította az adott szerv problémáját). Bármilyen rendellenességet, betegséget be lehet sorolni a meridián túlműködése vagy alulműködése következtében fellépő kórokok egyikébe.

A páciens kezének, csuklójának vizsgálata során megállapítást nyer: pontosan hol, melyik meridián nyomvonalán mutatható ki a fájdalom (gyengeség, zsibbadás). Jelentkezik ott zsibbadás vagy bizsergés (ami lokális szintű vérpangás jele lehet).