Minden ember egyedi! Nincs két egyforma fül! A terapeuták ezt az egyediséget kihasználva információkat gyűjthetnek az ember alkatáról, betegségre való hajlamáról, sőt jelleméről a fül alakjától, méretétől és kialakításától kezdve. Az aurikuloterápiában egy pillantásra leolvasható a közelgő vagy már meglévő betegség jelei, különösen az aktuális stressz miatt a fülben kialakuló akut tünetek. Többek között fel lehet ismerni fejfájást, bőrproblémákat, allergiákat, asztmát, gyulladásokat, de depressziót, félelmet és koncentrációhiányt is.

A fülkagyló is reagál a belső szervek megbetegedéseire: megváltozik a bőr színe, apró seb, pigmentfolt, parányi csomó keletkezik rajta – jelzi a betegség helyét. Minden egyes testrésznek és szervnek „bérelt” helye van ugyanis a fülkagylón.

Fontos szempont a fül mérete, formája, sápadtsága vagy vörössége, a felületén kirajzolódó véredények, foltok és bőrhámlások. Mindeme jelekből következtetéseket képes levonni az egyes szervek állapotáról, ill. az egyes testrészekről. A fültérképen jól látható, hogy a fülkagyló egy, az anyaméhben fejjel lefelé, összekuporodva elhelyezkedő embrióra hasonlít. A pontos atlaszoknak köszönhetően ma minden szakember könnyen hozzáférhető diagnosztikai területként használhatja a páciens fülét. A fülön kirajzolódó véredények alapján pontosan meghatározható a betegség akut vagy idült jellege.

Eszköz nélküli vizsgálatnál alaposan, de érzéssel tapogatjuk végig a fülkagylót, elváltozásokat keresve. Ezek kis kitüremkedések vagy beesett területek egyaránt lehetnek. A kitüremkedés legjobban a mozgásrendszer pontjainál, főképp a gerincnél érzékelhető. A fül szövetében látható-tapintható súlyos deformitás, mely új keletkezésű, és nem is baleset következménye, mindig negatív jelzés, például daganatos betegeknél gyakoribb.